Започна изграждането на ново корабно място и удълбочаването на плавателния

...
 
Започна изграждането на ново корабно място и удълбочаването на плавателния
Коментари Харесай

Строят ново корабно място на Пристанище Бургас

 

Започна построяването на ново корабно място и удълбочаването на плавателния път на пристанищния терминал Бургас-запад. Това съобщи вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев по време на откриващото осведомително събитие за показване на плана REBIRTH 28.

Проектът се реализира с поддръжката на Министерството на превоза и известията, а финансирането е обезпечено по Механизма за свързване на Европа и средства на концесионера БМФ Порт Бургас.

По думи на Алексиев реализирането на плана ще сложи Бургас и България на картата на световните търговски коридори.

Министърът означи, че войната в Украйна е довела до провокации, свързани със обществено напрежение, енергийна рецесия, инфлация и нарушение на комерсиалните вериги и веригите на доставки. Тези процеси са пренасочили доставките от Северния кулоар, минаващ през Русия, към Средния кулоар, който свързва Средна Азия през Каспийско и Черно море с Европа.

Алексиев уточни, че от няколко месеца се работи интензивно за представянето на Бургас и Варна като стратегически зони за прекосяване на трафика от Средния кулоар през тях. Според него този кулоар би трябвало да минава през пристанищата в двата ни морски града, тъй като имат повече потенциал и логистични благоприятни условия с добре развита железопътна и пътна инфраструктура.

Министърът уточни още, че с изключение на построяването на корабното място е належащо и удълбочаване на плавателния път.

Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ стартира план с европейско финансиране за удълбочаване на плавателния път в акваторията на корабни места 27 и 28. Това ще разреши обработка на кораби от вида „ Панамакс “ и ще сътвори по-добри условия за работа на операторите.

Корабно място 28 е с оперативна дължина 260 м и дълбочина 15.5 м. То ще разрешава обслужване на кораби с брутотонаж 80 000 т, оптималната дължина 260 м, широчина 36 м, прегазване 14.5 м. Мястото ще бъде профилирано в обработката на контейнери и генерални товари.

По думи на Алексиев общите старания на концесионера и страната ще усилят потенциала на пристанище Бургас-запад.

Етикети: Бургасмястопристанище
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР